FIRA PÅSKEN i Equmeniakyrkan

I år välkomnar vi alla till att fira påsken på detta sätt i vår kyrka:

Mån-tor 12:00-13:00 står kyrkan öppen för bibelläsning, bön & samtal. (som vanligt är det möjligt att stanna hela timmen eller bara en kort stund)

Skärtorsdagen kl 18:00 firar vi en ”påskmåltid” (inspirerad av den judiska) sammanvävd med en kristen nattvard. Detta är ett sätt att med våra sinnen uppleva något av det Jesus tolv lärjungar var med om vid den sista måltiden innan Jesus korsfästes. Helena Marksén undervisar. Lisbeth Markström och Jonas Lundström sjunger med och för oss.

Det är svårt att veta om exakt alla delar av den judiska traditionen tillämpades på Jesu tid. Men det viktiga är att vi får påminna oss om att när Jesus instiftade nattvarden gjorde han det ”ovanpå” den judiska och att det finns oerhört stark symbolik och koppling däremellan.

Den där kvällen i Övre salen (på skärtorsdagen) i Jerusalem så instiftade Jesus något nytt. Han skapar en ny form av måltid och säger saker som husfadern vid en judisk påskmåltid aldrig skulle säga. Om detta nya som Jesus säger är ”Gör detta till minne av mig” (Luk 22:19)

(OBS! Måltiden består av små smakbitar)

 Långfredagen 29 mars 18:00 samlas vi till en ”Korsvägsandakt”.

Från Jerusalem kommer seden att i andakt (andakt betyder eftertanke) följa Jesus på hans lidandes väg. Denna korvägsandakt vill vara en hjälp vid meditationen över Jesu Kristi lidande och väg till korset.

Olika bilder och stationer kommer konkret att hjälpa oss att stanna upp till eftertanke.Helena Marksén leder andakten och Sara Norén kommer sjunga för oss.

18:30 Efter andakten finns möjligheten att vara kvar på café ”Trappa ner” som håller öppet hela kvällen.

21:00 visas en film om Jesus och hans väg till korset

Påskdagen, söndag 31 mars 11:00får samlas vi till fest och glädje. Då vi firar att Jesus uppstod från döden och besegrade döden och bevisades vara Guds son. Detta är den största dagen i historien.

Helena Marksén predikar. Elisabeth Strand leder gudstjänsten. En påskkör (projektkör) sjunger sånger i ledning av Siv Karbin. (Text och musik av Siv Karbin och Monica Lindberg.)

Dessutom kommer barnen få gå på en egen påsk-samling som Lina Lindén håller i.